تاریخ : دو شنبه 9 مرداد 1391
نویسنده : علی

 

                                             

کثرت شغل های مرتبط با صنعت ساختمان، ما را بر آن داشته است تا به معرفی یکی از این مشاغل(معرفی شغل جوشکاری ساختمان )بپردازیم . واقعیت این است که جوشکاری یکی از مهمترین مشاغل صنعت ساختمان است مهم به این دلیل که بخش اعظم ساختمان های کشور ما با روش های سنتی ساخته می شود و نیمی از ساختمان ها ، فولادی هستند و جوشکاری جزء لاینفک آنهاست.
ضرورت کارت مهارت برای جوشکاری
در کشور ما معمولا جوشکاران بدون اینکه در دوره های ویژه آموزشی شرکت کرده باشند ،به طور تجربی و در فرایند شاگردی کردن نزد جوشکاران تجربی ، توانسته اند مهارت هایی را کسب کنند مهارت هایی که در بسیاری موارد نمی تواند عملکرد مطلوبی از خود نشان دهد و بیشتر به بیراهه می رود . از طرفی جوشکاران حوزه ساختمان فاقد دانش و تخصص لازم هستند و از طرف دیگر فقدان کارت مهارت جوشکاری باعث شده است تا اشتباهات صورت گرفته در جوشکاری به دلیل فقدان آموزش اصلاح نشوند و جوشکار به گمان اینکه کارش را درست انجام می دهد ، اشتباهات خود را در طول زمان تکرار کند ضمن اینکه این معضل به کسانی که کمترین تجربه را در جوشکاری ساختمان دارند ،اجازه می دهد کارشان را آغاز کنند.
دانشگاه ها کمک کنند
گذشته از اینکه سازمان آموزش فنی و حرفه ای در رابطه با ساماندهی جوشکاران باید اقدامات مذکور را انجام دهد ، سازمان ها و نهادهای دیگر هم در این زمینه باید اقدامات مقتضی را انجام دهند . یکی از این نهادها دانشگاه است متاسفانه دانشگاه های ما کمتر جوشکاری را در واحد های درسی مهندسان عمران گنجانده اند و چنانچه به عنوان یک واحد درسی مطرح شده است تنها به شیوه تئوری بوده و مهندسان پس از فارغ التحصیل شدن هم از یافته های تئوری به ندرت تجاوز کرده اند.
50 در صد جوشکاری ها استاندار نیست
گفته می شود در 50 در صد از ساختمان های فلزی ، که سازه های آنها از طریق جوشکاری به هم متصل می شوند ، استاندارد ها رعایت نمی شود و صرفا تیر های آهن به هم متصل می شوند . این در حالی است که به گفته کارشناسان اولین تغییر در سازه های فولادی در محل تلاقی تیر های آهن در هنگام زلزله اتفاق می افتد ، در حالی که در این زمینه ضعف آیین نامه ای مشهودی وجود ندارد .
اگر چه در رابطه با کیفیت پایین جوش سازهای فولادی در کشور دستگاه ها و نهادهای مختلفی مقصر هستند ،لیکن در این بین نباید از نقش اصلی خود جوشکاران ساختمان غافل بود . بسیاری از جوشکاران حتی حاضر به پیاده کردن دانسته های خود نیستند و کمتر از آنچه که در طول زمان اندوخته اند را در سازه پیاده می کنند .
و بخش عمده ای از غیر استاندارد بودن این نحوه جوشکاری به فقدان نظارت از طرف مهندسان ناظر مربوط می شود ، بدین معنی که به طور کلی ساختمان سازی در کشور ما از کمترین نظارت مهندسان ناظر برخوردار است و در مورد جوشکاری وضعیت به مراتب و خیم تر است ، چرا که در بسیاری از نقاط ،جوشکاری در ارتفاعات زیاد انجام می شود ، به گونه ای که اگر مهندس ناظر برای نظارت بر ساختمان حضور یابد ، قادر نخواهد بود که جوش ها را بررسی کند که طبعا در این حالت به طور قطع نمی تواند نظارتی بر عملکرد جوشکار داشته باشد . بسیاری از جوش ها باید منطبق بر عملکرد سازه باشد ، در حالی که در کشور ما جوشکار ها به دلیل نداشتن دانش کافی از شیوه خاصی از جوشکاری در ساختمان استفاده می کنند .
روش های کار جوشکاران
جوشکاران ساختمانی به دو صورت در ساختمان مشغول به کار هستند برخی از جوشکاران الکترود و گاز جوشکاری و سایر هزینه ها را در جریان فرایند جوشکاری تامین می کنند و در آخر این هزینه را به همراه حق الزحمه خود دریافت می کنند که این روش را بسیاری از مالکان نمی پسندند زیرا در این وضعیت به دلیل اینکه جوشکار باید الکترود و سایر هزینه های جوشکاری را پرداخت کند ممکن است که با استفاده از مواد با کیفیت پایین ، اقدام به کاهش هزینه کند و کیفیت ساختمان را تحت الشعاع قرار دهد . بنابراین مالکان آگاه ترجیح می دهند که شخصا نیازهای جوشکاری را فراهم کنند و تنها حق الزحمه آنها را پرداخت کنند . اما برخی از مالکان که عمدتا مشغله کاری بسیاری دارند ترجیح می دهند که جوشکار تجهیزات و وسایل را خریداری کند و در نهایت با حق الزحمه به صورت یکجا پرداخت نمایند .
گازهای سرطان زای جوشکاری
یکی از مهم ترین مباحثی که در رابطه با جوشکاری وجود دارد ، بحث ایمنی است . جوشکاری یکی از مشاغل ساختمانی است که به دلیل متصاعد شدن گازهای مختلف در حین جوشکاری در ردیف مشاغل سخت جامعه قرار می گیرد . این گازها از جمله گاز آرگون یکی از مهم ترین علل پدید آمدن سرطانهاست . بنابرین جوشکاران حتما باید از ماسک استفاده کنند و حتی الامکان سعی کنند که دهان و بینی خود را از فلز جوش شده دور نگه دارند .
خطرات چشمی و آتش سوزی
علاوه بر این جوشکاری خطرات چشمی زیادی را در صورت عدم استفاده از عینک به وجود می آورد اما متاسفانه در اکثر مواقع از ماسک و عینک استفاده نمی کنند . یکی دیگر از مهم ترین وسایل و تجهیزاتی که باید جوشکاران مورد توجه قرار دهند استفاده از دستکش و لباس های حفاظتی در حین جو شکاری است زیرا براده های ذوب شده فولاد در صورت برخورد با لباس های معمولی به راحتی می توانند از آن عبور کنند و باعث سوختگی و یا حتی آتش سوزی بشوند .

جوشکاران هم مقصرند
اگر چه در رابطه با کیفیت پایین جوش سازه های فولادی در کشور دستگاه ها و نهادهای مختلفی مقصر هستند ،لیکن در این بین نباید از نقش اصلی خود جوشکاران ساختمان غافل بود . بسیاری از جوشکاران حتی حاضر به پیاده کردن دانسته های خود نیستند و کمتر از آنچه که در طول زمان اندوخته اند را در سازه پیاده می کنند به طول مثال اکثریت قریب به اتفاق جوشکارها می دانند که برای جوشکاری سطح باید تمیز باشد و چنانچه سطح جوشکاری آماده نباشد باید به وسیله چکش جوش ، دریل دستی ، سنگ سنباده و ... تمیز شود اما با این وجود اقدامی در این راستا انجام نمی دهند .

وجدان حرف اول و آخر کیفیت است
در این حالت می توان گفت که چنانچه مهندس ناظر جوش ها را مورد بررسی قرار می دهد لیکن باز هم نمی تواند از نامناسب بودن سطح زیرین مطلع شود و این معضل ممکن است در همان ابتدا خودش را نشان ندهد و در جریان حوادث طبیعی از جمله زلزله موجب به بار آمدن خسارات مختلفی اعم از جانی و مالی شود . در هر صورت با توجه به اینکه ساختمان های فولادی بخش عظیمی از ساختمان های ما را در بر می گیرد ، امیدواریم که مسئولان چاره ای برای معضل جوشکاری غیر استاندارد بیندیشند .


|
امتیاز مطلب : 7
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
برچسب‌ها: جوشکاری , غیراستاندارد , آموزش حرفه ای , ,
تاریخ : شنبه 7 مرداد 1391
نویسنده : علی

خبرنگار اعزامی «دنیای اقتصاد» به کیش گزارش می دهد

گروه صنعت و معدن- محبوبه فکوری: نام هر منطقه آزاد در کشور واژه «منطقه آزاد تجاری- صنعتی» را یدک می کشد و یکی از عمده ترین اهداف بوجود آمدن این مناطق، راه اندازی پایلوتی برای تولیدات صادراتی و رقابتی است، در حالی که صنایع در بسیاری از این مناطق با دیدی بیگانه نسبت به صنایع مستقر در سرزمین اصلی نگریسته می شوند و عمدتا از تسهیلات صنایع برخوردار محروم هستند.
در این میان منطقه آزاد کیش نیز با استقرار رشته های مختلف در شهرک های صنعتی خود از جمله مناطق آزادی است که در زمینه صنعت می تواند حرفی برای گفتن داشته باشد، اما عملکرد سیستم بانکی و نحوه ارائه تسهیلات به واحدهای صنعتی توانسته رونق را از شهرک های صنعتی این منطقه آزاد برباید.
هم اکنون 110واحد صنعتی در 4شهرک صنعتی کیش مستقر هستند و برخی صنایع نیز در نوار ساحلی استقرار یافته اند. از سوی دیگر 67 واحد صنعتی در حال ساخت و ساز هستند و به نوعی بیشترین صنایع مستقر در کیش مرتبط با خدمات فنی و مهندسی بخش نفت هستند.
هم اکنون صنایع آرایشی- بهداشتی، دارویی، غذایی، پزشکی، صنایع سلولزی و صنایع الکترونیک بیشترین بخش های صنعتی استقرار یافته در کیش به شمار می روند.
در این میان به گفته مسوولان بخش صنعت منطقه آزاد کیش، نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، صنایع الکترونیک، خدمات فنی و مهندسی و صنایع وابسته نفت در چارچوب سرمایه گذاری کیش قرار می گیرند.
در نگاه کلی، تمامی صنایعی که آلودگی محیط زیستی به همراه نداشته و دانش فنی نوین و پیشرفته را به سیستم های خود وارد کرده باشند، اجازه استقرار در شهرک های صنعتی کیش را دارند. اما در این میان اولویت بندی نیز برای صدور مجوز و استقرار صنایع در این منطقه طراحی شده که براساس آن صنایع «های تک» (Hi-Tech) و مدرن همراه با دانش فنی روز در اولویت صدور مجوز قرار دارند.
محمد شادی، کارشناس صنایع سازمان منطقه آزاد کیش می گوید: صنایع «های تک» در زمینه میکروالکترونیک و کامپیوتر، صنایع نانو، صنایع پشتیبانی کننده و خدمات فنی و مهندسی صنعت نفت، صنایع تولیدی لوازم پزشکی و دندانپزشکی، مواد غذایی و دارویی و نیز صنایع بسته بندی مدرن در اولویت های منطقه آزاد کیش به لحاظ صدور مجوز سرمایه گذاری صنعتی هستند .
وی در گفت و گو با دنیای اقتصاد می افزاید: از مهم ترین مزایای سرمایه گذاری صنعتی در منطقه آزاد کیش ورود مواد اولیه، قطعات و ماشین آلات مورد نیاز کارخانجات بدون پرداخت عوارض گمرکی و بندری و نیز صدور محصولات به خارج از کشور بدون پرداخت عوارض است. ضمن اینکه ارسال محصولات به داخل کشور نیز براساس قانون مالیات بر ارزش افزوده صورت می گیرد.
شادی می گوید: وجود امکانات و تاسیسات زیربنایی مناسب در شهرک های صنعتی، نرخ مناسب انرژی، وجود مراکز تجاری متعدد، معافیت مالیاتی 15 ساله برای کلیه فعالیت ها و امکان مشارکت و سرمایه گذاری شرکای خارجی در یک پروژه از جمله مزایایی است که سرمایه گذاری های صنعتی در کیش را توجیه پذیر کرده است.این صحبت ها در حالی مطرح می شود که سعید زریان، عضو سندیکای صاحبان صنایع در کیش معتقد است که تمامی مشکلاتی که در سطح کشور برای صنایع وجود دارد، دامنگیر بخش صنعت این منطقه نیز شده است.
وی می افزاید: هم اکنون چالش اصلی پیش روی صنایع در کیش تامین نقدینگی و سرمایه در گردش است، از سوی دیگر سود بالای تسهیلات بانکی این امتیاز را از فعالان بخش اقتصاد و صنعت جزیره کیش گرفته که بتوانند با تسهیلات بانکی بخشی از مشکلات خود را حل کنند.
زریان به خبرنگار دنیای اقتصاد می گوید: در مقابل بخش صنعت، بازرگانی و تجارت در مناطق آزاد سود قابل چشمگیری را دارد، چراکه بخش بازرگانی با بالابردن قیمت های خود به راحتی می توانند حاشیه سود خود را تضمین کنند در حالی که در صنعت چنین امری امکان پذیر نیست.
وی تصریح می کند: واحدهای صنعتی به دلیل زمان بر بودن پروسه تولید و تغییر در قوانین و مقرراتی که بدون امکان انجام هیچگونه پیش بینی صورت می گیرد، با مشکلات بیشتری دست وپنجه نرم می کنند. گاه تغییر در تعرفه های گمرکی باعث می شود تا برنامه ریزی برای زمان شروع پروژه، آغاز تولید و ارائه محصول به بازار و در نهایت برگشت سرمایه به نوعی برهم ریزد که شاید سود حاصل کمتر از بهره تسهیلات بانکی اخذ شده با شرایط سخت از سوی سرمایه گذاران صنعتی باشد.
زریان مشکل فعلی بخش صنعت کیش را در درجه اول تامین نقدینگی کلیه واحدهای اقتصادی از جمله صنعتی می داند و اظهار می کند: هم اکنون بانک های دنیا تسهیلات را به قیمت ارزان در اختیار صنعتگران قرار می دهند، در حالی که بانک های ایران این تسهیلات را با نرخ 36 درصد در اختیار صنعتگران می گذارند و دریافت تسهیلات 12 درصدی بر بخش صنعت رویایی دست نیافتنی است. به گفته مسوولان وزارت صنایع، معمولابانک صنعت و معدن کار ارائه تسهیلات به بخش صنعت را به عهده دارد که بر این اساس صندوق توسعه الکترونیک وزارت صنایع و معادن نیز تامین منابع مالی بخش صنعت الکترونیک را در این منطقه به عهده گرفته است.
از سوی دیگر قوانین و مقررات به نحوی تدوین شده است که معافیت 15ساله از عوارض و مالیات در نظر گرفته شده است و از سوی دیگر، زمین های واگذاری شده به مدت 2 تا 3 سال در اختیار صنایع قرار می گیرد. هم اکنون یکی دیگر از برنامه های وزارت صنایع حمایت از صنایع الکترونیکی است که به نظر می رسد کیش نیز می تواند یکی از جایگاه های اصلی برای اجرای طرح های پایلوت مرتبط با ایجاد شهرک های تخصصی صنایع الکترونیک یا راه اندازی مناطق ویژه بازیافت زباله های الکترونیکی باشد که در دستور کار وزارت صنایع و معادن قرار گرفته و این وزارتخانه برای حمایت از صنایع فعال در این عرصه حمایت هایی را تدارک دیده است.
به هرحال با تمامی گله مندی هایی که برخی صاحبان صنایع مستقر در کیش از وضعیت این واحدها دارند، سازمان منطقه آزاد کیش با اطمینان اعلام می کند که در حقیقت برای حضور و مشارکت طرح های صنعتی جزیره تنها سرمایه و مهارت فنی مورد نیاز است و مابقی احتیاجات سرمایه گذاران از سوی سازمان منطقه آزاد تدارک دیده شده است.

 


|
امتیاز مطلب : 9
|
تعداد امتیازدهندگان : 5
|
مجموع امتیاز : 5
برچسب‌ها: صنایع , سرمایه گذاری , شهرکهای صنعتی ,
تاریخ : شنبه 7 مرداد 1391
نویسنده : علی

 

جوشکاری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
 
پرش به: ناوبری, جستجو

جوشکاری یکی از فرآیندهای اتصال دائمی قطعات (فلزی یا غیرفلزی)، به روش ذوبی یا غیر ذوبی، با بکارگیری یا بدون بکارگیری فشار، با استفاده از ماده پرکننده می‌باشد. فرآیندهای جوشکاری به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: فرآیندهای جوشکاری ذوبی و فرآیندهای جوشکاری غیر ذوبی

جوش قوس

جوشکاری یکی از روش‌های تولید می‌باشد. هدف آن اتصال دایمی مواد مهندسی (فلز، سرامیک، پلیمر، کامپوزیت) به‌یک‌دیگر است؛ به‌گونه‌ای که خواص اتصال، برابر خواص مادهٔ پایه باشد.

محتویات

[نهفتن]

تعریف

جوشکاری رامی توان اتصال دائم متالورژیکی دانست که می تواند در حالت مذاب یا جامد، با استفاده از واسطه (مواد پرکننده) یا بدون واسطه و با ایجاد فشار یا بدون استفاده از فشار صورت گیرد. در واقع جوشکاری به اتصالی گفته می شود که نتوان محل اتصال را از قسمت های دیگر قطعات مجزا نمود و به عبارتی دیگر خواص جوش ایجاد شده با قطعات مورد اتصال یکسان یا نزدیک به هم باشد. جوشکاری یکی از روش‌های تولید می‌باشد زیرا هدف از آن اتصال دایمی مواد مهندسی از جمله فلز، پلیمر، کامپوزیت و سرامیک به‌یک‌دیگر است؛ به‌گونه‌ای که خواص اتصال، برابر خواص مادهٔ پایه باشد.


 

تاریخچه

شاید بتوان زمان استفاده از اولین فرآیند جوشکاری را زمانی دانست که بشر برای ساخت یک سلاح ابتدایی از یک نوع اولیه این فرآیند (جوشکاری آهنگری) استفاده می کرد. جوشکاری آهنگری قدیمی ترین فرآیند جوشکاری می باشد، که انسان قطعات فلز را به صورت سرد یا گداخته بر روی یکدیگر قرار می داد و در اثر کوبیدن موجب اتصال آنها می شد. در سال ۱۸۵۶ دانشمندی به نام ژول به فکر جوشکاری مقاومتی افتاد، و بعد از او الیهو تامسون آمریکائی در بین سا ل های ۱۸۷۶ تا ۱۸۷۷ به طرحهای او جامه عمل پوشاند و از جوشکاری مقاومتی استفاده کرد. امروزه یکی از روش های جوشکاری مقاومتی به نام REW به طور گسترده ای برای تولید لوله های درز دار استفاده می شود. اما زمان پیدایش قوس الکتریکی به سال ۱۸۰۲ بر می گردد که دانشمندی روسی به نام واسیلی ولادیمیروویچ پتروف پی برد که اگر دو تکه زغال چوب را به قطب های باتری بزرگی وصل کنیم و آنها را به هم تماس دهیم و سپس کمی از هم جدا کنیم شعله روشنی بین دو تکه زغال دیده می شود. و انتهای آنها که از شدت گرما سفید شده است نور خیره کننده ای گسیل می دارد. هفت سال بعد دیوی (H.Davy) فیزیکدان انگلیسی این پدیده را مشاهده نمود و پیشنهاد کرد که این پدیده به احترام ولادیمیروویچ قوس ولتا نامیده شود. سر انجام در سال ۱۸۸۱ یعنی حدود ۷۹ سال پس از کشف پتروف، موسیان قوس کربنی را برای ذوب فلزات مورد استفاده قرار داد. و در حدود ۵ سال بعد در سال ۱۸۸۶ یک دانشمندان روسی بنام برناندوز اختراع متدی را به ثبت رساند که به وسیله آن قادر بود تا یک قطعه فلزی را با الکترود ذغالی به صورت موضعی با ایجاد قوس الکتریکی بین قطعه و الکترود ذوب نماید برناندوز در این روش دو قطعه فلزی را در فاصله مشخص از یکدیگر قرار داده و با استفاده از پدیده قوس و حرکت الکترود ذغالی در طول شکاف بین دو قطعه و وارد نمودن همزمان میله ای فلزی از جنس قطعه در داخل قوس الکتریکی، حمام مذابی به وجود آورد که بعد از منجمد شدن شکاف موجود را پر نموده و باعث به هم پیوستن این قطعات گردید و در سال ۱۸۹۱ دانشمند دیگر روسی بنام اسلاویانوف، روش الکترود ذوب شونده را اختراع نمود. او در این روش الکترود فلزی را جایگزین الکترود ذغالی کرد که همزمان علاوه بر ایجاد قوس وظیفه فلز پرکننده را نیز به عهده داشت. در روش الکترود ذوب شونده مذاب حاصل از الکترود فلزی در فاصله بین نوک الکترود و شکاف دو قطعه در معرض هوا قرار می گرفت که این امر باعث اکسیده شدن مذاب و در نتیجه ایجاد اشکال در جوش می گردید. از طرف دیگر قوس الکتریکی به دلیل تماس با اتمسفر هوا نیز ناپایدار بود که خود به خود غیر یکنواختی جوش را به دنبال داشت.

برای برطرف نمودن عیوبی مانند کیفیت پایین فلز جوش از لحاظ مکانیکی و اکسید شدن آن همچنین ناپایداری قوس در سال ۱۹۰۵ یک صنعتگر سوئدی بنامOscar Kjellberg الکترود فلزی پوشش دار را اختراع نمود. پوشش این الکترود را مخلوطی از مواد معدنی مختلف از جمله آهک تشکیل می داد که قادر بود با تولید گاز و ایجاد سرباره، مذاب حاصل از ذوب الکترود را در مقابل آثار نامطلوب تماس با هوا محافظت نماید. علاوه بر این، پوشش الکترود باعث پایداری قوس الکتریکی و یکنواخت شدن جوش می گردید. پس از سال ۱۹۰۵ با اختراع الکترود پوشش دار، صنعت این امکان را یافت تا جوش هایی با استحکام معادل فلز پایه بوجود آورد. در جریان جنگ‌های جهانی اول و دوم، جوشکاری پیشرفت زیادی کرد. احتیاجات بشر به‌اتصالات مدرن، سبک، محکم و مقاوم در سال‌های اخیر و مخصوصاً بیست سال اخیر، سبب توسعه سریع این فن شده‌است. در سال ۱۹۳۰ به طور همزمان در آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق تحقیقاتی برای مخفی ساختن قوس الکتریکی و دست یابی به قوسی پایدار صورت گرفت که نتیجه آن اختراع جوشکاری زیر پودری بود اما نه به شکل امروزی بلکه با استفاده از الکترود کربن؛ در حدود سال ۱۹۳۵ این روش تقریبا به شکل امروزی خود در آمد و تبدیل به روشی مناسب از لحاظ اقتصادی برای جوشکاری شد. در جنگ جهانی اول پس از جوش خوردن ترکش های ناشی از متلاشی شدن گلوله توپ به بدنه جنگ افزار ها فرآیند جوشکاری انفجاری کشف شد. در سال ۱۹۵۸ L.R.Calr این فرایند را بر روی آلیاژ برنج به کمک مواد منفجره قوی آزمایش کرد. در سال ۱۹۶۰ Dupont اطلاعات بدست آمده تجربی این فرآیند را به صورت بین المللی ثبت کرد و در سال ۱۹۶۲صنعت روکش دهی انفجاری را به صورت تجاری در تولید سکه های سه لایه برای دولت آمریکا در آورد. در سال ۱۹۵۰ بطور همزمان در کشورهای آمریکا و آلمان غربی جوشکاری پرتو الکترونی(EBW) توسعه یافت.

در سال ۱۹۶۵ سیستمهای متنوع لیزری به منظور جوشهای مدارهای الکتریکی وداخل محفظه های خلاء، و همچنین در سایر کاربردهای تخصصی که در آنها تکنولوژی های مرسوم قادر به ایجاد اتصالات مطمئن نمی باشند، توسعه داده شده است .

شاید بتوان گفت جدید ترین روش جوشکاری فرآیند جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی باشد.جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی برای اولین بار برای آلیاژهای AL ابداع گشت و یک روش جوش کاری حالت جامد است . این روش در سال ۱۹۹۱ توسط انستیتو جهانی جوش و اتصالات (TWI)در کمبریج تحت عنوان روش FSW Friction Stir Welding)) به صنعت دنیا معرفی شد.

پیشینه

  • موسیان در ۱۸۸۱ قوس کربنی را برای ذوب فلزات مورد استفاده قرار داد.
  • اسلاویانوف الکترودهای قابل مصرف را در جوشکاری به‌کار گرفت.
  • ژول در ۱۸۵۶ به‌فکر جوشکاری مقاومتی افتاد.
  • لوشاتلیه در ۱۸۹۵ لولهٔ اکسی‌استیلن را کشف و معرفی کرد.
  • الیهو تامسون از جوشکاری مقاومتی در سال ۱۸۷۶ استفاده کرد.
  • در جریان جنگ‌های جهانی اول و دوم، جوشکاری پیشرفت زیادی کرد. احتیاجات بشر به‌اتصالات مدرن، سبک، محکم و مقاوم در سال‌های اخیر و مخصوصاً بیست سال اخیر، سبب توسعهٔ سریع این فن شده‌است.

فرآیندهای جوشکاری

فرآیندهای جوشکاری با قوس الکتریکی

جریان الکتریکی از جاری‌شدن الکترون‌ها در یک مسیر هادی به‌وجود می‌آید. هرگاه در مسیر مذکور یک شکاف هوا(گاز)ایجاد شود، جریان الکترونی و در نتیجه جریان الکتریکی قطع خواهد شد. چنان‌چه شکاف هوا به‌اندازهٔ کافی باریک بوده و اختلاف پتانسیل و شدت جریان بالا، گاز میان شکاف یونیزه‌شده و قوس الکتریکی برقرار می‌شود. از قوس الکتریکی به‌عنوان منبع حرارتی در جوشکاری استفاده می‌شود. روش‌های جوشکاری با قوس الکتریکی عبارت‌اند از:

فرآیندهای جوشکاری مقاومتی

در جوشکاری مقاومتی برای ایجاد آمیزش از فشار و گرما استفاده می‌شود. گرما به‌دلیل مقاومت الکتریکی قطعات کار و تماس آن‌ها در فصل مشترک به‌وجود می‌آید. پس از رسیدن قطعه به‌دمای ذوب و خمیری فشار برای آمیخته دو قطعه به‌کار می‌رود. در این روش فلز کاملاً ذوب نمی‌شود. گرمای لازم از طریق عبور جریان برق از قطعات به‌دست می‌آید. روش‌های جوشکاری مقاومتی عبارت‌اند از:

  • جوش نقطه‌ای
  • درز جوشی
  • جوش تکمه‌ای
  • با استفاده از قالب

فرآیندهای جوشکاری حالت جامد

دسته‌ای از فرآیندهای جوشکاری هستند که در آن‌ها عمل جوشکاری بدون ذوب‌شدن لبه‌ها انجام می‌شود. در واقع لبه‌های تحت فشار با حرارت یا بدون حرارت در همدیگر له می‌شوند. فرآیندهای این گروه عبارت‌اند از:

  • جوشکاری اصطکاکی

در این روش به‌جای استفاده از انرژی الکتریکی برای تولید گرمای مورد نیاز ذوب فلزات از انرژی مکانیکی استفاده می‌گردد. به‌این ترتیب که یکی از دو قطعه که با سرعت درحال دوران است به‌قطعهٔ دوم که ثابت نگه داشته‌شده تماس داده می‌شود. در اثر اصطکاک بین دو قطعه و تولید حرارت، محل تماس دو قطعه ذوب‌شده و لبه‌های تحت فشار با حرارت در همدیگر له می‌شوند.

فرایند جوشکاری با گاز

جوش گاز.

گروه فرآیندهای جوشکاری است که در آن، اتصال با ذوب‌شدن توسط یک یا چند شعلهٔ گاز، با اعمال فشار یا بدون آن، با کاربرد فلز پرکننده یا بدون آن انجام می‌شود.

فرآیند جوشکاری با لیزر [ویرایش]

در این روش از پرتوی لیزر برای جوشکاری استفاده می‌شود. در جوشکاری لیزری دانسیتهٔ انرژی فراهم‌شده، بسیار بیش‌تر از جوشکاری با دیگر فرایندها است.

از لیزرهای مختلفی مانند «زر گاز کربنیکی» یا لیزر یاقوت برای جوشکاری می‌توان استفاده کرد. دقت می شود که انرژی پرتو، آن‌قدر زیاد نباشد که باعث تبخیر فلز شود.

فرآیند جوشکاری با اشعه الکترونی

کاربرد جریانی از الکترون‌ها است که با ولتاژ زیاد شتاب داده شده‌اند و به‌صورت باریکه‌ای متمرکز به‌عنوان منبع حرارتی جوشکاری به‌کار می‌روند. به‌دلیل دانسیتهٔ بالای انرژی در این پرتو، منطقه تفدیده بسیار باریک می‌باشد و جوشی با کیفیت مناسب به‌دست می‌آید. این فرآیند به‌عنوان اولین فرآیند جوشکاری به‌کاررفته برای ساخت بدنهٔ جنگنده‌ها استفاده شد.

الکترودهای جوشکاری

تعریف الکترود: الکترود مفتولی فلزی است که دورتادور آن با مواد شیمیایی پوشش داده شده‌است و ضمن هدایت جریان از انبر به فلز مبناپرکننده درز جوش وتامین کننده مواد آلیا‍ژی می‌باشد. الکترود را می‌توان به چهارصورت دسته بندی کرد: ۱-ازنظرقطر ۲-ازنظرطول ۳-از نظرمغزی فلزی ۴-ازنظرپوشش

الکترود از نظرقطر: الکترود‌ها درقطرهای ۱ تا ۱۰ میلیمتر وجود دارند اما پرکاربردترین آنهاعبارتند از(۲-۳٫۲-۴-۵ میلیمتر)

الکترود از نظرطول: الکترودها در طول‌های ۲۰تا۵۰سانتیمتر وجوددارند.

الکترود ازنظرمغزی فلزی: ۱-الکترود فولادی ۲-الکترود آلیاژی ۳-الکترودچدنی ۴-الکترود فلزات رنگین ۵-الکترود زغالی

الکترودازنظرپوشش: ۱-روتیلی ۲-قلیایی ۳-سلولوزی ۴-اسیدی ۵-مرکب

موادتشکیل دهنده پوشش الکترود: از آهک - اکسید سدیم - سلولز - روتیل- آسپست- خاک رس - دی اکسیدتینانیم و مقداری دیگر از مواد گوناگون تشکیل شده‌است.

کنترل کیفیت و بازرسی

طبق طبقه‌بندی استانداردهای مدیریت کیفیت (ایزو ۹۰۰۰)جوشکاری جزء فرآیندهای ویژه طبقه‌بندی شده‌است که این نشان‌دهندهٔ این است که برای کنترل کیفیت و تضمین کیفیت این فرآیند ویژه می‌باید پیش‌بینی‌های خاصی انجام داد. به این منظور پیش از عملیات جوشکاری تمام پارامترها دخیل در فرایند شامل مواد اولیه(آلیاژها)، دستگاه و تنظیمات آن، مواد مصرفی و جوشکار بر طبق استاندارد (ایزو ۳۸۳۴ ) مورد ارزیابی و بررسی و تایید قرار می گیرند


|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
برچسب‌ها: جوشکاری , قوس الکتریکی , فرآیند های جوشکاری ,

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد

آخرین مطالب

/
به وبلاگ من خوش آمدید